Meyan kökü şerbeti, Biyan Balı veya Aşlama olarak da adlandırılan, özellikle Güney Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak tüketilen bir içecektir. Meyan kökü bitkisi ile hazırlanan bu şerbet, yüzyıllardır kullanılmakta ve birçok hastalığa iyi gelmektedir. Meyan Kökü Nedir ve Nerede Yetişir?Meyan kökü, akarsuların etrafında, özellikle Urfa, Diyarbakır, Muş, Siirt, Hatay, Bingöl, Çukurova ve Ege bölgelerinde yetişir. Tadı şekere kıyasla çok daha yoğun şeker tadındadır. Kökleri sanayide ilaç yapımında, bira ve kolalı içecek sanayisinde hammadde olarak kullanılır. Geleneksel olarak da meyan kökünden şerbet yapılarak içilir. Şekersiz hazırlanan meyan kökü şerbeti, meyan köküne göre daha fazla glisirizin denilen şeker maddesini içerir. Mide rahatsızlıklarına, balgam sökücü özelliği ile öksürüğe, yaralara, bazı böbrek rahatsızlıklarına, ülser ve gastrite, kabızlığa, ses kısıklığına, susuzluğa karşı güçlü bir etkisi vardır. Meyan Kökü Şerbeti Nasıl HazırlanırTüketiciye sunulan meyan kökü, son hale gelene kadar birtakım işlemlerden geçer. Meyan kökü toplandıktan sonra kesilir ve kuruması için güneşe bırakılır. Çubuk şeklindeki bu kökler dövülerek ipliksi bir hale getirilir. Şerbet yapımında bu ipliksi hale getirilmiş meyan kökü kullanılır. Gerekli malzemeler:
Hazırlanışı: Yıkayıp süzdüğümüz meyan kökünü ve karbonatı derin bir kaba alalım. Üzerini örtecek şekilde 1,5-2 litreye yakın su ekleyelim. 3 saat buzdolabında demlemeye bırakalım. Demledikten sonra tel süzgeçten süzdükten sonra meyan kökü şerbeti hazır hale gelir. Tadını tatlı ve acımsıdır. İçine isteğe göre tarçın ve limon konabilir. Meyan Kökü Şerbeti Tüketimindeki Sakıncalarİçildiğinde büyük faydalar sağlayan şerbetin, dikkatsiz ve kontrolsüz kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir:
Sağlıklı bireylerde bile meyan kökü şerbeti tüketimi günde 2 bardağı geçmemelidir. İçeriğindeki glisirizin kandaki potasyum seviyesini düşürdüğü için, şerbeti içtikten sonra potasyum içeren gıdaların alınması faydalı olacaktır. Aşırı tüketiminde kandaki potasyum seviyesinin kritik seviyelere inmesi ile tuz kaybının neden olacağı ciddi kalp ritim bozuklukları oluşabilir. Ekstra BilgilerMeyan kökü şerbeti, Ramazan ayında sıklıkla tüketilen bir içecektir. Susuzluğu gidermesi ile bilinir ve iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Ayrıca, sıcak havalarda serinletici etkisiyle de tercih edilir. Doğru ve kontrollü tüketildiğinde, hem sağlık açısından faydalı hem de lezzetli bir içecek olarak hayatınıza dahil edebilirsiniz. |
Meyan kökü şerbeti tüketmenin hangi hastalıklara iyi geldiğini biliyor musunuz? Ayrıca, şerbeti hazırlarken karbonatın ne gibi bir etkisi oluyor?
Cevap yazMerhaba Sadegül,
Meyan kökü şerbeti, geleneksel olarak pek çok sağlık yararına sahip olduğu düşünülen bir içecektir. Özellikle mide rahatsızlıkları, boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu için vücuttaki iltihaplanmaları azaltmaya yardımcı olabilir.
Karbonat ise meyan kökü şerbeti hazırlanırken genellikle şerbetin daha köpüklü ve köpüğünün daha kalıcı olmasını sağlamak için eklenir. Ayrıca, karbonatın şerbetin pH seviyesini dengeleyerek daha hoş bir tat oluşturduğu da söylenir.
Sağlıklı günler dilerim!