Meyan Kökü Balı Tarihçesi ve Özellikleri Meyan bitkisi, milattan önce 2000 yıllardan bu yana kullanılmaktadır. Günümüzde hala üzerinde araştırma yapılmaya devam edilmektedir. Çok güçlü bir besin olduğu için ilaç yapımında kullanılmaktadır. Meyan kökü balı, taze veya kuru meyan köklerinin kaynar suda işlenip daha sonra alçak basınçta yoğunlaştırılmasıyla elde edilen bir bal türüdür. Parlak ve siyah renklidir. Suda kolaylıkla eriyen özel bir maddedir ve çok tatlıdır. Sağlık Üzerindeki Etkileri Meyan kökü balı, öksürüğe ve göğüsteki hırıltıya çok iyi gelir. Aynı zamanda yaraları iyileştirmede oldukça etkilidir. Mide hastalıklarında da oldukça faydalıdır. Meyan Kökü Balı, kapsül şeklinde tüketilebilir. 100-520 mg'lık kapsül şeklinde satılmaktadır. Aynı zamanda toz ve çubuk halde de satışı bulunmaktadır. Şiddetli öksürük tedavisi için; 50 gr. balı 1 litre suya atıp 10 dakika kaynattıktan sonra bir gece bekletin ve gün boyunca 2-3 bardak için. Meyan Kökü Balının Faydaları ve Zararları
Faydaları Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve balgam söktürücü özelliği olduğu bilinmektedir. Ses kısıklığına ve öksürüğe iyi gelir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici etkisi vardır. İyi bir idrar söktürücüdür ve mide ülserine de iyi gelir. Kabızlığa karşı ve kramp çözücü özellikleri de vardır. Siroz ve benzeri karaciğer hastalıklarına iyi geldiği gibi, ciltteki problemlere (sivilce, akne, sedef) de iyi geldiği bilinmektedir. Zararları Fazla kullanıldığında bağımlılık yapabilir, bu yüzden dikkatli tüketilmelidir. Faydaları olduğu kadar zararları olan bir bitkidir. İlaç kullanan ve kronik hastalığı olan kişilerin de uzak durmasında fayda vardır. Küçük çocuklarda müshil etkisi yapabilir ve kullanılması pek önerilmez. |