Meyan Kökü Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Meyan Kökü Çayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü, Avrupa ve Asya'nın belirli bölgelerinde doğal olarak yetişen bir bitkidir. Yıl boyunca büyüyen ve 2 metreye kadar uzayabilen bu bitkinin kökü toprağın oldukça derinlerine kadar iner. Meyan bitkisinden elde edilen ilaçlar, bitkinin kök kısmı kullanılarak üretilir. Hem Batı hem de Doğu kültürlerinde meyan kökü şifalı bitkiler arasında yaygın bir şekilde kullanılır. Karaciğer hastalıkları ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı tedavi edici özelliklerinden yararlanılan bu bitki, aynı zamanda yatıştırıcı ve balgam söktürücü özelliklere de sahiptir.

Meyan Kökü Çayının Faydaları

  • Boğaz ağrısına karşı şifa özelliği vardır.
  • Kilo verme sürecine yardımcı olabilir. Meyan kökü çayının zayıflama üzerindeki etkisi hakkında yeterli araştırma bulunmamaktadır; ancak kilo vermek isteyen kişiler meyan kökü çayını yaygın bir şekilde kullanmaktadır.
  • Ağız içi yaralarına karşı faydalıdır. Meyan kökü ile hazırlanan çay, gargara suyu olarak kullanıldığında ağız içinde oluşan yaralar kısa zamanda ortadan kalkabilir.
  • Öksürük ve gribe karşı iyi gelir. Meyan kökü çayı, soğuk algınlığı nedeniyle oluşan hastalıklara karşı içildiğinde hastalığı hafifletebilir. Öksürük için de tedavi edici özelliklerinden yararlanılabilir.
  • İshal tedavisinde kullanılabilir.
  • Mide ülserine karşı faydalıdır. Meyan kökü çayının ülser yaralarına karşı tedavi edici özelliği vardır.
  • Hazımsızlığı önler.
  • Susuzluğa karşı iyi gelir.
  • Karaciğer iltihabı tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
  • Merhem olarak hazırlandığında egzama tedavisinde kullanılır.

Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır?

Meyan kökü, tüm ya da küçük parçalar halinde aktarlardan temin edilebilir. Meyan kökü kök şeklinde kullanılacaksa çay hazırlamak için kök rendelenmeli ya da bıçak ile ufak parçalara ayrılmalıdır. 1 fincan meyan kökü çayı için yarım tatlı kaşığı meyan kökü yeterlidir. Ancak daha kuvvetli ve etkili bir çay hazırlamak isteniyorsa 1 su bardağı için 1,5 yemek kaşığı meyan kökü kullanılmalıdır. 1 su bardağı su kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Suyun içine yarım tatlı kaşığı meyan kökü eklenerek 10 dakika demlenir. Çayın tadını güçlendirmek için nane ve tarçın ilave edilebilir. Eğer acı bir tat oluşursa, çaya bal ilave edilerek tatlandırılabilir.

Meyan Kökü Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Meyan kökü çayı da diğer bitkisel çaylar gibi fazla ve bilinçsiz tüketildiğinde bazı yan etkiler oluşturabilir. Bu tür çaylar bir uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca bitkisel çaylar, uzman tarafından başka türlü önerilmediyse mutlaka 1 haftadan uzun süre tüketilmemelidir. Meyan kökü çayının fazla tüketimi baş ağrısı, hipertansiyon, uyku problemleri ve kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca vücutta su tutmasına ve vücudun farklı alanlarında şişliklere de yol açabilen bir bitkisel çaydır.

Yüksek tansiyon, kalp, diyabet, karaciğer ve böbrek gibi rahatsızlıkları olan kişilerin meyan kökü çayı kullanmamalıdır. Yine prostat, meme ve rahim kanseri olasılığı bulunan kişiler meyan kökü çayı tüketmemelidir. Gebelik ve emzirme döneminde de kullanılması önerilmeyen bir bitki çayıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Meyan Kökü Neye İyi Gelir?

Meyan Kökü Neye İyi Gelir?

Meyan Kökü Yetiştiriciliği

Meyan Kökü Yetiştiriciliği

Haber Bülteni