Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?Meyan kökü, Avrupa ve Asya ülkelerinin bazı bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Yıl boyu yetişebilen bu bitkinin boyu 1-2 metreye kadar uzayabilir. Bitkinin kökü toprak altında oldukça derine iner ve geleneksel ilaçlar bu kök kullanılarak hazırlanır. Hem Batı hem de Doğu kültürlerinde şifalı bitkiler kategorisinde yer alan meyan kökünün pek çok faydası bulunmaktadır. Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır?Meyan kökünü bütün olarak veya küçük parçalara halinde aktarlarda bulabilirsiniz. Eğer kök olarak alırsanız, çayını hazırlayabilmek için rende veya bıçakla küçük parçalara kesmeniz gerekir. Genellikle verilen ölçü, 1 büyük fincan çay için 1 çay kaşığı dolusu meyan köküdür. Ancak çayın daha kuvvetli olmasını istiyorsanız veya yalnızca 1 bardak içmeyi düşünüyorsanız, 1-2 kaşık meyan kökü kullanabilirsiniz. 1 bardaklık suyu kaynattıktan sonra demliğe 1 çay kaşığı meyan kökü atıp 5-10 dakika demleyin. Çayınıza farklı bir tat vermek için tarçın veya nane ekleyebilir, acı gelirse 1 çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır?
Eğer meyan kökü şerbetini akşam hazırlıyorsanız, meyan köklerini sabaha kadar bekletin. Ancak, hemen içmek istiyorsanız 1,5 saat kadar suda bekletmeniz yeterlidir. Bu iki malzemeyi tencereye koyun. 1.5 saat bekledikten sonra meyan kökleri lifleri tencerenin içinden sıkılarak alınır. Daha sonra bir süzgeçle süzüp bir kaba boşaltılır. Tamamen meyan kökü şerbeti olması için meyan kökleri tülbentten geçirilip çok iyi şekilde süzülür. Bu süzme işlemi bir kez daha tekrarlanır ki, şerbet içinde tortu ve yabancı madde olmasın. Meyan kökü şerbeti hazırlarken, şerbetin dibinde tortu birikmemesi çok önemlidir. Şişelere doldurulduktan sonra meyan kökü şerbeti tüketime hazırdır. Meyan kökü şerbetini köpürtmek için ise şerbetçilerin yaptığı gibi yüksek bir yerden bardağa dökerek köpürtmeniz mümkündür. Ancak dikkat edin, etrafı fazla kirletmeyin! Afiyet olsun. Meyan Kökünün Yan Etkileri Nelerdir?Meyan kökü, tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi kontrollü tüketilmediğinde bazı yan etkilere yol açabilir. Uzmanlar, bu tür bitki çaylarının bir doktora danışmadan 1 haftadan daha uzun süre tüketilmemesini önerir. Meyan kökünün içeriğinde bulunan bileşenlerden dolayı aşırı tüketilmesi, baş ağrısı, uykusuzluk, yüksek tansiyon hatta kalp krizine varacak ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Aynı madde, vücudun fazla su tutmasına ve çeşitli bölgelerde şişliklere neden olabilir. Kalp hastalığı, şeker hastalığı, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalıkları, potasyum eksikliği, rahim, meme, prostat gibi hormonları ilgilendiren kanser gibi hastalıkları olanların meyan kökü ürünleri kullanmamaları gerekmektedir. Emzirme ve hamilelikte meyan kökünün hiçbir şekilde kullanılması tavsiye edilmez. Sağlıklı kişiler günde 1-3 bardak (her bardak için 1-5 gr) meyan kökü çayı içebilir. Ancak az miktarda meyan kökünün de ellerde ve kollarda uyuşma hissi, kas ağrısı gibi yan etkileri olabileceğinden, beklenmeyen bir etki gördüğünüzde mutlaka doktorunuza danışın. |
Meyan kökü şerbetini yaparken meyan köklerinin sabaha kadar bekletilmesi şart mı? Bekletme süresi daha kısa olabilir mi?
Cevap yazDemirman, meyan kökü şerbetini yaparken meyan köklerinin sabaha kadar bekletilmesi genellikle tavsiye edilir çünkü bu süre zarfında kökler iyice suya karışır ve şerbetin tadı tam olarak ortaya çıkar. Ancak, bekletme süresini kısaltmak istersen, en az 4-5 saat bekletmek de yeterli olabilir. Bu şekilde şerbetin tadı biraz daha hafif olabilir ama yine de lezzetli bir sonuç elde edersin.